Kreditupplysningar

Du har rätt att få reda på om någon tagit en kreditupplysning på dig. Med Kivra får du den informationen på ett snabbt och säkert sätt. Samlat med dina övriga viktiga dokument.

Säkert

Med kredit­upplysningar i Kivra får du bättre koll på att ingen använder dina uppgifter på ett otillbörligt sätt. Och kan kontrollera att informationen är korrekt.

Snabbt

Du får en notifiering när det tagits en kredit­upplysning. Du läser informationen som ett brev i din inkorg.

Allt samlat

Med Kivra får du allt samlat på samma plats. Brev och fakturor. Även kvitton, avtal och lönebesked.

Fotograf: daria-nepriakhina- unsplash Kvinna tittar i mobil

Få full koll

Som användare av Kivra får du snabbt ett meddelande när någon har tagit en kreditupplysning på dig. Istället för att vänta på pappersposten. Det är ett sätt att skydda dig mot id-kapning, eftersom du kan agera direkt om du inte känner igen företaget som begärt upplysningen. Kontakta då aktuellt kreditupplysningsbolag och stoppa krediten från att beviljas. Flera olika kreditupplysningsbolag är anslutna till Kivra.

Se till att aktivera notiser i Kivras app så missar du ingen ny post.

Vad är en kredit­upplysning?

När du köper något mot avbetalning eller kredit, ansöker om lån eller tecknar ett abonnemang, görs ofta en kreditupplysning på dig. På så sätt får kreditgivaren, banken eller företaget en sammanställning av din ekonomiska situation. Den kan innehålla uppgifter om inkomst, eventuella skulder, betalningsanmärkningar, civilistånd och aktiva krediter eller lån.

Vem efterfrågar informationen?

Vilken information som finns med i kreditupplysningen beror på vem som efterfrågat informationen. En bank eller hyresvärd behöver ofta mer underlag för att kunna fatta beslut, än exempelvis ett företag. Du har enligt lag rätt att få en upplysningskopia skickad till dig. Om du vill veta vilken information som har lämnats ut, kan du beställa en upplysningskopia av involverat kreditupplysningsbolag

Varför en kreditupplysning?

En kreditupplysning är ett sätt för banken, kreditgivaren eller företaget att säkerställa din betalningsförmåga. Alltså ett sätt att bedöma om du ska beviljas din kredit och på vilka villkor. Principen bygger på att den ekonomiska risken är mindre hos en kredittagare som tidigare har skött sina betalningar än hos någon som har betalningsanmärkningar. Det är också ett sätt att förhindra att du som person får ekonomiska problem på grund av för hög skuldsättning.

Kreditupplysningsbolagens uppgift

Kreditupplysningsbolagens uppdrag är att skicka en upplysningskopia till dig. Du får på så sätt reda på vilket företag som tagit upplysningen och vilken information de har fått del av. Det är inte kreditupplysningsbolaget som avgör om du beviljas din kredit, det är kreditgivaren.

notification-bild-web

Har du fått ett sms?

Kivra skickar SMS på uppdrag av kreditupplysningsbolagen, för att du snabbt ska få veta att det har tagits en kreditupplysning på dig. Genom att registrera dig på Kivra kan du läsa den direkt. Och kontrollera att informationen är korrekt. Vill du inte läsa den digitalt behöver du inte göra någonting, då skickas den till din folkbokföringsadress.

Börja ta emot kreditupplysningar och andra viktiga dokument i Kivra

Vanliga frågor

  • Vad är en kreditupplysning?

  • Varför har jag fått ett sms om en kreditupplysning?

  • Hur får jag kreditupplysningar i Kivra?