Digital deklara­tion – snabbare än pappers­posten

Skaffa Kivra och få din deklaration digitalt. Tidigare än med pappersposten. Här har vi samlat information om hur det går till. Viktiga datum. Och fördelarna med att deklarera genom en digital brevlåda.

Vad är deklaration?

Att deklarera är ett sätt att redovisa dina inkomstuppgifter för Skatteverket. Det görs under våren varje år. Och gäller i normalfallet alla som har haft en inkomst under föregående år.

Varför deklarerar vi?

Vi deklarerar för att se till så att skatten blir rätt. Så att du inte har betalat för lite eller för mycket. Vår skatt gör vårt samhälle möjligt. Allt från infrastruktur, skola och sjukvård, till rättsväsende.

Hur fungerar det?

Har du fått en deklarations­blankett, digitalt eller med posten, så behöver du deklarera. Gör eventuella ändringar och tillägg. Och godkänn. Sen får du besked om din skatt.

När kommer deklarationen?

Deklaration sker en gång om året, varje vår. Skatteverket brukar börja skicka ut deklarationsblanketter i mitten av mars. Men med Kivra får du den digitalt tidigare än så.

Skapa konto

Fördelar med digital deklaration

Ikon föreställande en person som springer.

Snabbare än pappersblanketter

Med digital brevlåda får du din deklaration tidigare än de som väntar på papperspost. I god tid till sista datum för deklaration för att få eventuell tidig skatteåterbäring.

Bild på en användare inuti en cirkel.

Alltid tillgänglig

När du väljer att få deklarationen digitalt har du den alltid tillgänglig. Du behöver inte vara hemma för att få informationen. Och blir direkt notifierad när den finns tillgänglig i din inkorg. Och bara du kan läsa den.

Ikon föreställande ett träd.

Spara på naturen

Tänk så många deklarationsblanketter som skickas ut varje år. Och hur många träd som sparas när allt fler väljer digital brevlåda. Med Kivra tar du ett aktivt val för miljön.

Har du inte Kivra?

Företagare?

I år blir det enklare att deklarera för många företagare. Förifyllda belopp följer automatiskt med in i din privata deklaration.

Så här deklarerar du

1

Din deklarationsblankett

Din deklarationsblankett får du automatiskt med posten eller i din digitala brevlåda. Skatteverket har troligtvis information om de flesta av dina inkomster, från exempelvis arbetsgivare, banken eller Försäkringskassan. Därför är detta redan ifyllt på din deklarationsblankett.

Om du inte har fått någon deklarationsblankett men ändå uppfyller kraven för att behöva deklarera, kan du beställa en blankett från Skatteverket. Det gäller exempelvis dig som har tjänat mer än 20 008 kr under föregående år.

2

Kontrollera och godkänn

Deklarera gör du genom att gå igenom din deklarationsblankett och kontrollera att alla uppgifter stämmer. Om allt är korrekt kan du med BankID godkänna deklarationen i Skatteverkets e-tjänst eller app.

3

Tillägg och ändringar

Ifall du under året har sålt en bostad eller aktier, eller om du är företagare, behöver du göra tillägg eller ändringar i din deklaration. Då krävs en förberedd bilaga som du hittar i Skatteverkets e-tjänst. Om du har rätt att göra avdrag för kostnader, behöver du själv lägga till uppgifterna i din deklaration. Vanliga avdrag är exempelvis RUT, ROT, dubbel bosättning och reseavdrag.

4

Ditt skattebesked

Dina uppgifter gås igenom och din slutliga skatt för året räknas ut. Informationen presenteras i ditt slutskattebesked. Där ser du om du har betalat för mycket skatt och kommer få tillbaka pengar, alltså skatteåterbäring. Eller om du betalat för lite skatt under året och behöver betala in så kallad kvarskatt.

5

Justering av skatt

Återbäring betalas ut till dig direkt ifall du har anmält ditt bankkonto till Skatteverket. Kvarskatt betalas till Skatteverkets bankgiro eller med Swish.

Stämmer inte de förtryckta uppgifterna?

De förifyllda uppgifterna på deklarationen kommer från exempelvis arbetsgivare och banken. Skulle något vara fel eller saknas i din deklaration, kontaktar du den som lämnat uppgiften. Det är viktigt för att Skatteverket ska kunna uppdatera deklarationen till den 16 mars, när e-tjänsten öppnar. Och för att du ska kunna godkänna deklarationen i tid för en eventuell tidig skatteåterbäring.

Ta reda på hur du kan få tidig återbäring av skatt