Lilla deklarations-
parlören

Reavinst... vad? Att deklarera kan vara lite som att försöka tolka ett främmande språk. Alla deklarationsproffs kan scrolla vidare, för nu tänkte vi översätta lite (vanlig men vag) byråkratisvenska.

Hero parl
Schablon parl

Schablonavdrag

Grejen är den att ett schablonavdrag faktiskt inte har någon egentlig koppling till verkliga kostnader. Man kan beskriva “schablon” som ett slags stöd som spar tid och erbjuder en lösning när det saknas underlag. Du kan bland annat få schablonavdrag om du använt din bil i tjänsten eller om du hyr ut en bostad. Fördelen med schablonavdrag är att det kanske inte kräver så mycket huvudräkning. Nackdelen är att det ibland inte matchar verkligheten – vilket kan vara både bra och dåligt. Precis som med allt annat i livet.

Reduk parl

Skattereduktion

Skattereduktionen går hand i hand med lån och höga räntor. Hur kan detta hänga ihop, kanske du undrar. Tänk så här: du har ett lån, och räntan tickar på. Det som kan uppstå här är ett så kallat “underskott av kapital”. Många svenskar har just detta, kanske utan att veta om det. Då kliver skattereduktionen in! Den kan bland annat minska din totala skatt. En annan slags reduktion är ROT- och RUT-avdrag, som man till exempel kan få när man kaklar om badrummet eller anlitar en städfirma. Det finns 17 olika skattereduktioner, och alla handlar om samma sak: att balansera läget så du inte betalar för mycket i skatt.

Jämk parl

Jämkning

Det här med skatt är lite av en gissningslek tills du deklarerat – först då vet man exakt hur mycket skatt som skulle ha dragits. Alltså dras det ibland lite för mycket (eller för lite). Men det går att undvika! Ibland är det möjligt att jämka. Rent praktiskt handlar det om att du i förväg berättar för Skatteverket hur mycket du kommer tjäna under året. Då kan man på öret se till att du skattar precis det du ska, och inte mer eller mindre. Idag är det få som gör så här, kanske för att det är lite invecklat att förutspå hela årets inkomster. Du behöver dessutom ha koll på avdrag och kapitalinkomster för att det ska bli rätt. Det är med andra ord en hel del som ska stämma för att du ska få jämka, men i takt med att livet blivit dyrare blir jämkning också vanligare.

ink parl

Inkomstbasbelopp

Pensionen, då? Hur räknas den summan ut? Det enkla och även vaga svaret är att det ju ser lite olika ut från fall till fall. Men! En sak kan du alltid räkna med – inkomstbasbeloppet. Pensionsmyndigheten är noga med att hänga med i ekonomins och inkomsternas utveckling, som ju hela tiden går upp och ner. En summa idag är ju inte vad den var igår. För att förhindra att pensionen börjar släpa efter använder man sig alltså av ett så kallat inkomstbasbelopp. Det ändras varje år, och ligger just i år på 49.993 kronor. På så sätt får alla en inkomst baserad på nuläget, och inte någon historisk siffra eller händelse.

Kap parl

Kapitalinkomst

Tänk bort lön, pension och såna typer av inkomster – kapitalinkomst handlar om en helt annan typ av pengar. Du kanske har sålt en aktie? Eller en bostad? Inte det? Då kanske du har ett sparkonto med ränta? När du får pengar på nåt av de här sätten kallas det för kapitalinkomst. De vanligaste formerna av kapitalinkomster är just räntor, utdelningar och reavinst. När du öppnar ett sparkonto kan du alltså få ränta på dina sparpengar. Och när du säljer aktier kallas pengarna du får in för utdelningar. Reavinst kan bland annat vara vinsten du får in när du säljer en bostad. “Jaha men hur skattar man på reavinsten, då?”, kanske du undrar. Scrolla vidare! ↓

Rea parl

Reavinstskatt

Tänk dig att du köpt ditt drömboende, och samtidigt sålt din gamla bostad. Som tur är gjorde du en vinst på en miljon. Det här kallas för reavinst, och är som sagt en av tre vanliga kapitalinkomster. Bra att veta är att du inte får behålla alla pengar själv, utan behöver skatta på vinsten. Den här formen av skatt kallas reavinstskatt, och ser lite olika ut beroende på vad du sålt. Säljer du en permanent bostad gäller förenklat 22 procent av vinsten. I exemplet ovan, en miljon, blir alltså skatten 220.000 kronor. Reavinstskatten blir aktuell så fort du sålt en tillgång för mer än du köpte den för. Och en tillgång kan ju komma i många skepnader, så det handlar alltså inte bara om bostäder. Värt att veta är att du faktiskt kan få uppskov på reavinstskatten – det vill säga betala in det vid ett senare tillfälle. Mer om det här under! ↓

Upp parl

Uppskov

Ibland vill man vänta med att betala. Måste till exempel reavinstskatten betalas direkt? Inte alltid! Ibland kan du få ett så kallat uppskov, exempelvis om du flyttar över vinsten till en ny säkerhet – eller vad man i folkmun kallar “bostad”. Det finns några kriterier du behöver uppfylla. Här kan du läsa mer om vad som gäller för att få uppskov. När det väl gått igenom gäller uppskovet så länge du bor i din nya bostad. Och när det är dags att sälja igen kan du upprepa samma procedur, så länge du uppfyller alla kriterier såklart.

Viktiga datum och sånt

Hur får du pengar innan påsk? Och varför är det så bra att få sin deklaration i Kivra? Vi har sammanställt allt du behöver veta.
Företagare parl

Företagare? Få deklarationen i Kivra

Samla alla viktigheter på samma ställe! Skaffa Företagsbrevlådan så landar företagets deklaration och mycket annat direkt i appen. Helt gratis!